Ervaar de kracht van aandacht

De training

Aandachtstraining in de Methode Eline Snel

Deze acht weekse aandachtstraining (of mindfulnesstraining) is bedoeld voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Het is echt het trainen van de aandacht, geen zweverige rituelen. Tijdens de training van gemiddeld een half uur tot 45 minuten per week ( en thuis 10 minuten per dag) leren kinderen om vanuit een vriendelijke, opmerkzame houding hun aandacht te stabiliseren, te richten en verplaatsen. Ze raken vertrouwd met hun binnenwereld, zonder meteen te hoeven oordelen over wat zij (of anderen) denken, voelen of ervaren. Ze leren omgaan met rust en onrust op momenten dat die er zijn. ‘Lastige gedachten en gevoelens’ te erkennen en niet weg te stoppen, of erdoor meegesleept te worden, maar er simpelweg vriendelijke aandacht aan te geven. En bovenal: ze leren aardig te zijn voor zichzelf en anderen..

 

Thema's die aan de orde komen zij ander andere;

- concentreren .

- op avontuur in je lijf

- proeven, ruiken, horen, zien en voelen

- gevoelens kun je voelen

- aardig zijn is leuk

 

Door kinderen al jong te leren hun aandacht te kalmeren, stabiliseren en te richten ontstaat rust in de geest. Een ‘ont-streste’ geest leert beter, vindt andere oplossingen voor dezelfde problemen en reageert minder impulsief vanuit de automatische piloot. Meer bewust en vanuit rust. Uit verschillende onderzoeken bij volwassenen is wetenschappelijk vast komen te staan dat bij beoefening van het trainen van de aandacht, van slechts 10 minuten per dag, een verandering in de hersenen te zien is. Bij een vergelijkend onderzoek (pillen of chillen) kwam naar voren dat deze training voor kinderen met ADHD hetzelfde effect had als medicatie!

Voor meer informatie en over onderzoek naar de effecten verwijs ik u naar de website van Eline Snel;

http://www.elinesnel.com/onderzoek/

Dr. Dan Siegel, hoogleraar en klinisch psychiater aan UCLA, School of Medicine, legt in een YouTube filmpje uit welk effect meditatie heeft op de hersenen.

https://youtu.be/FXxrJEnIboM